
Τρόποι λειτουργίας λέβητα
Οι λέβητες των ως άνω εγκαταστάσεων πρέπει να λειτουργούν στην ωφέλιµη ονοµαστική τους ισχύ ή στο πεδίο της µέγιστης και ελάχιστης ωφέλιµης ονοµαστικής ισχύος τους εφόσον καθορίζεται πεδίο λειτουργίας από τον κατασκευαστή.
Σε νέες και υφιστάµενες εγκαταστάσεις θέρµανσης του άρθρου 1, στις οποίες είναι αναγκαία η αντικατάσταση του καυστήρα και ταυτόχρονα έχουν ωφέλιµη ονοµαστική θερµική ισχύ µεγαλύτερη από 180 kW, επιβάλλεται η χρήση διβάθµιων καυστήρων ή καυστήρων προοδευτικής έναυσης.
Ποια η διαφορά ενός διβάθμιου καυστήρα από έναν προοδευτικής λειτουργίας
Να σημειώσω ότι ο τελευταίος μπορεί να δεχθεί και έναν ελεγκτή PID, ο οποίος βάσει ενός αισθητήρα (πίεσης για ατμολέβητα ή θερμοκρασίας για λέβητα απλό), μετράει το σφάλμα από την καθορισθείσα τιμή και ελέγχει μέσω ενός σερβο-μοτέρ τα κλαπέτα αερίου και αέρα καύσης. Έτσι ο διβάθμιος προοδευτικής λειτουργίας καθίσταται πλήρως αναλογικός. Ειδάλλως παραμένει απλά προοδευτικής λειτουργίας.
Επίσης υπάρχουν και καυστήρες με ενσωματωμένο INVERTER.
Η ενέργεια που παράγεται επιβαρύνει αναπόφευκτα το περιβάλλον και απαιτεί την αυξανόμενη επικέντρωση της προσοχής μας στην κατανάλωση. Καθίσταται απαραίτητη η κατασκευή συστημάτων με μέγιστο βαθμό απόδοσης και μειωμένες καταναλώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προτιμούνται μη ενεργοβόρα συστήματα καύσης που ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση των απωλειών στο ελάχιστο δυνατό.
Σε κλασικά συστήματα καύσης ο ανεμιστήρας έχει σχεδόν πάντα την ίδια ηλεκτρική κατανάλωση (με ασήμαντες αυξομειώσεις) ανεξάρτητα από τις μεταβολές στο φορτίο και την ισχύ λειτουργίας του καυστήρα. Η ροή του αέρα ρυθμίζεται μόνο από τα διαφράγματα, τα οποία κλείνουν όσο η ισχύς μειώνεται περιορίζοντας την εισαγωγή. Η απλή αυτή διαδικασία προκαλεί μεγαλύτερες απώλειες φορτίου, καθώς σπαταλά μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει ο κινητήρας του ανεμιστήρα.
Επιπλέον, ο ανεμιστήρας λειτουργεί πάντα στο μέγιστο της ισχύος με αποτέλεσμα να έχει αυξημένη στάθμη θορύβου σε οποιαδήποτε ισχύ και αν έχει ρυθμιστεί ο καυστήρας. Με την εγκατάσταση ενός μετατροπέα συχνοτήτων (inverter) στον πίνακα ελέγχου του καυστήρα, που θα ελέγχει τις στροφές ανά λεπτό (rpm) του κινητήρα σε συνάρτηση με την ισχύ του καυστήρα περιορίζει την ηλεκτρική κατανάλωση και μειώνει τη στάθμη θορύβου.
Ο μετατροπέας συχνοτήτων (inverter) λαμβάνει σήμα για τη ρύθμιση των στροφών απευθείας από τον ελεγκτή του αέρα καύσης, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη διαχείριση της καύσης, σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις της εγκατάστασης. Οι μηχανισμοί διαφραγμάτων αέρα που παραμένουν στον καυστήρα πραγματοποιούν έλεγχο ροής αέρα και δυναμική ρύθμιση ακριβείας της πίεσης του αέρα στην κεφαλή καύσης σε όλες τις μεταβατικές καταστάσεις κατά τη λειτουργία του καυστήρα.
Η χρήση του μετατροπέα συχνοτήτων (inverter) προσφέρει αξιόλογη εξοικονόμηση στην ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία του ανεμιστήρα που φτάνει έως και 70% στην ελάχιστη ισχύ του καυστήρα. Έχει υπολογιστεί ότι ο ετήσιος μέσος όρος μείωσης της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 30%.
Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας inverter για τη ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με έλεγχο των στροφών είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης της στάθμης θορύβου που αγγίζουν το 30-40%.
Επιπλέον πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση μετατροπέα συχνοτήτων είναι:
– Συντελεστής ισχύος κοντά στο 1. Η διατήρηση του συντελεστή ισχύος κοντά στο 1, σε οποιαδήποτε ταχύτητα, απαλλάσσει τη χρήση διατάξεων διόρθωσής του.
– Μείωση των ρευμάτων στην έναυση:
Με τη χρήση inverter είναι δυνατή η βαθμιαία εκκίνηση και έναρξη της λειτουργίας του καυστήρα χωρίς να απαιτείται ειδική συνδεσμολογία Αστέρα/Τριγώνου ή χρήση soft starter.
– Μειωμένες μηχανικές καταπονήσεις: Η απουσία απότομων εκκινήσεων ελαχιστοποιεί τις καταπονήσεις του συστήματος επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής όλων των επιμέρους μηχανικών εξαρτημάτων.